donderdag 22 mei 2014

Koren op mijn molen

Het begon deze week met het onderstaande artikel. Waarvoor dank, collega. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Oudste scheppingsverhaal Adam en Eva ontdekt

19-05-2014 - Rebecca Audier
Oudste scheppingsverhaal Adam en Eva ontdektTwee oudtestamentische onderzoekers van de Protestantse Theologische Universiteit hebben twee Ugaritische kleitabletten uit de 13e eeuw v.Chr. geanalyseerd. De tabletten werden meer dan een eeuw geleden aangetroffen in Syrië en vertellen een mythe van Adam. Het mythische scheppingsverhaal op de tabletten heeft veel overeenkomsten met het Bijbelse scheppingsverhaal en kan de wijze waarop we deze interpreteren mogelijk veranderen. 

Vondst tabletten 

De tabletten zijn onderdeel van een collectie en werden in de jaren ’70 al vertaald. Niet eerder werden de tabletten bij elkaar gevoegd. De onderzoekers Marjo Korpel en Professor Emeritus Johannes de Moor hebben de Ugaritische tekst naast het Bijbelboek Genesis gelegd en de verschillen en overeenkomsten aan het licht gebracht. Zo spreekt de tekst over de oppergod El, een naam voor God die ook in de Bijbel voorkomt, en een godenrijk. 

Mythisch scheppingsverhaal
Adam en Eva zijn in de mythe goden en leven samen in de “wijngaard van de grote goden”. De kwaadaardige god Horon probeert de macht van El over te nemen en als straf stuurt El hem uit de wijngaard. Als wraak vergiftigd Horon de Booms des Levens in de wijngaard waardoor deze de Booms des Doods wordt. De goden besluiten dat Adam de strijd aan moet gaan met Horon. Adam raakt vergiftigd door een beet van Horon, die zichzelf heeft veranderd in een reusachtige slang. Door het vergif wordt Adam sterfelijk en als troost schenkt de zonnegodin hem een vrouw en de mogelijkheid tot voortplanting.

Zondeval
Door de gift van de zonnegodin kan de sterfelijke Adam samen met zijn vrouw op een zekere manier het eeuwige leven behouden, namelijk door het doorgeven van het leven aan andere generaties. Opvallend is dat de eerste zonde in dit mythische verhaal niet door de mens begaan wordt, maar door een god. De onderzoekers brengen dit jaar een boek uit met alle bevindingen, overeenkomsten en verschillen, die zij hebben gedaan.

Bron:  http://archeologieonline.nl/nieuws/oudste-scheppingsverhaal-adam-en-eva-ontdekt

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Vervolgens stond de Zweinstein Ravenklauw-leerling in mij op en vroeg ik mij af:

'Horon.....'.

Welke oude, heel oude, duistere kracht is dat?
'The Satanic Bible', in 1966 opgesteld, gepubliceerd door Anton Szandor LaVey, geeft een overzicht van Duistere Krachten en Machten. Horon staat daar niet tussen.

De voorloper, het origineel van de slang die Eva verleidde, in het Oude Testament. Mogelijk afgeleid van deze Horon....

Op zijn minst boeiend.

Want tja, ook Zwadderich calling.... Wie is die Horon. Wat is zijn of... haar (?) - om toch de Evilniss nog enigszins binnen het Vrouwelijke Domein te houden... gna gna gna... - kracht, textuur, kern, drijfkracht, voeling.

Horon.
God
Mede-bewoner van 'De Wijngaard van de Goden'.... wauw....
Oud.
Kwaadaardig.
Giftig.
Vergiftigend
Transformatief, in de zin van 'kan zichzelf transformeren' als 'kan het karakteristiek van een object (in dit geval een boom) veranderen'.
Tegenstander.
Opponent. 
Doodt het Leven
Machtig. 
Op macht belust.

Deel van het Geheel.

Hij heeft het vermogen om de Boom des Levens in de Boom des Doods te veranderen. 

Hier vind ik een overeenkomst met de bloeddorstige godin Kali. De godin van leven, dood en wedergeboorte. In die zin verbonden aan de getijden van de Natuur.

Horon brengt Dood. 
Is hij het equivalent van Magere Hein?

De Natuur is rijk vertegenwoordigd in dit verhaal. Of althans in deze samenvatting. De Zonnegodin. Schenkt Adam troost, een vrouw, vruchtbaarheid, verlenging van het leven via zijn nakomelingen. 

Stamt dit verhaal uit een Natuur-religie?

Veel vragen.
En nog veel, veel, veeeeel meer.

Zoveel.... 

Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten