donderdag 19 juni 2014

Concentrische cirkels, deel III

In het Rijksmuseum van Oudheden1, in Leiden, ontdekten mijn collega en ik de volgende schrijffibula, een mantelspeld uit ca. 500 - 700 na Chr.

 


Tekst en uitleg bij de betreffende fibula.


Tekst en uitleg bij de tentoonstelling waar deze fibula te zien is: De Gouden Middeleeuwen. Over de periode 400 - 700 na Chr. Ook wel de Merovingische periode genoemd.

Mijn collega wees me direct op de overeenkomst van deze specifieke fibula en het filmpje over Atlantis dat eerder op deze site geplaatst is. Er zit een opmerkelijke overeenkomst in de vormgeving van deze fibula en de voorstelling die Plato gegeven schijnt te hebben van Atlantis rond 9000 voor Chr.

Plato omschreef Atlantis als 'een uitgestrekte stad vormgegeven via 'concentrische cirkels' van land en water'.

Afbeelding: Atlantis volgens Plato.
Bron: Naked Science - Atlantis -> https://www.youtube.com/watch?v=FqauNqFwt5I.

Frappant vind ik de overeenkomst in vorm tussen de Merovingische schijffibula uit ca. 500-700 na Chr. en de weergave volgens Plato van Atlantis, daterend uit ca. 9000 voor Chr2. Uit de Chinese Song-dynastie - ca. 900 -1275 na Chr. dateert de 'tovercirkel', een wiskundige weergave van concentrische cirkels3.

 
Magische cirkel bestaand uit concentrische cirkels uit de Song - dynastie.

Dit alles roept een aantal vragen op:

Wat is er met concentrische cirkels?
Wat is de link met Atlantis?
Wat is de link met de Merovingische periode? De Gouden Middeleeuwen. De vroege Middeleeuwen. De periode waarin, volgens het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, zoveel is opgegraven, maar waarover niets in de schoolboeken staat. Een periode van bloei. Sociale contacten en handel tussen de verschillende gewesten. Een periode van welvaart, rust, waarin de mensen veel meer wisten over geneeskunde dan in de latere periode.

Vele vragen.
Enkele sleutels. 
We volgen de stroom.


1 http://www.rmo.nl/tentoonstellingen/gouden-middeleeuwen
2 Zie de eerdere bijdrage van 6 juni jl. 'Concentrische cirkels, deel II': http://magischenzo.blogspot.nl/2014/06/concentrische-cirkels-ii.html
3 Zie 'Concentrische cirkels, deel I' van 8 mei jl.: http://magischenzo.blogspot.nl/2014/05/magische-cirkels-concentrische-cirkels.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten